سه شنبه, 28 شهریور 1396 21:22

جستجو در شبکه گسترده

تغذیه و آشپزی

طرز تهیه لازانيا

طرز تهیه لازانيا



مواد لازم براي دو نفر:

خمیر مخصوص لازانیا 9 تكه
سوسیس 3 عدد متوسط
پنیر پیتزا رنده شده يك بسته بزرگ
 

قارچ 5 عدد بزرگ
پیاز يك عدد متوسط
رب گوجه فرنگی 3 قاشق سوپخوری
فلفل سبز دلمه اي يك عدد بزرگ

گوشت چرخ كرده  300 گرم
نمک و فلفل و ادويه لازانيا به مقدار لازم

 

طرز تهيه :

ابتدا پياز را خورد كرده و سرخ كنيد. زمانيكه طلايي شد، گوشت چرخ كرده را به آن اضافه كنيد. پس از سرخ شدن، سوسيس، قارچ و فلفل دلمه اي خورد شده را اضافه و سرخ كنيد. رب را در ظرفي با آب جوش مخلوط كنيد و ادويه ها در آن بريزيد و مخلوط كنيد سپس به بقيه مواد اضافه كنيد.

در قابلمه اي مناسب آب جوش بياوريد و يک قاشق غذا خوري روغن مايع و نمک به آب اضافه کنيد و ورقه هاي لازانيا را داخل آن قرار دهيد و بگذاريد 5 دقيقه بجوشد تا كاملاً نرم شوم ولي له نشود. سپس ورقه ها را از آب خوش داخل صافي بريزيد و آب سرد روي آن ها بگيريد تا به هم نچسبد.

يك ظرف مناسب مستطيل شكل انتخاب كنيد و 3 ورقه لازانيا را در آن كنار هم بچينيد. مواد آماده شده را به مقدار لازم روي ورقه ها بريزيد و با پنير پيتزا روي آن را بپوشانيد. ظرف را به مدت 2 دقيقه در ماكروفر قرار دهيد و سپس خارج كنيد. 3ورقه ديگر لازانيا را روي مواد قرار دهيد و اين كار را تكرار كنيد و 3ورقه آخر را به عنوان پوشش بر روي سطح مواد قرار دهيد.

ظرف را به مدت 15  دقيقه در ماكروفر قرار دهيد و سپس غذا را سرو كنيد.

قیمه نخود یزد

قیمه نخود یزد



قیمه نخود یزد
مواد لازم :

نخود ( نخود خیس خورده ) : 200 گرم

گوشت گوسفند ( تکه تکه شده ) : 200 گرم

رب گوجه فرنگی : 2 قاشق سوپخوری

لیمو عمانی : 5 عدد

روغن : 1 فنجان

زعفران دم کرده : 1 چهارم فنجان

سیب زمینی : 200 گرم

پیاز داغ عسلی : 4 قاشق سوپخوری

زردچوبه : به مقدار لازم

نمک و فلفل : به مقدار لازم

طرز تهیه :

ابتدا مقداری آب روی گوشت تکه تکه شده بریزید و آنها را نیم پز کنید . نخود ها را دو روز قبل خیس و آب آن را عوض کنید . زعفران دم کرده را به آن بیفزایید و به هم بزنید . وقتی گوشت نیم پز شد نخود ، پیاز سرخ شده ، نمک ، فلفل و لیمو عمانی را اشافه کنید و بگذارید به طور  کامل بپزد حرارت را کم کنید که غذا جا بیفتد . می توان به جای لیمو عمانی از آبلیمو استفاده کرد .

هنگام کشیدن غذا سیب زمینی های سرخ شده را اضافه کنید .

سوپ خامه ‌ای قارچ و بروکلی

سوپ خامه ‌ای قارچ و بروکلی



زمان آماده‌سازی این سوپ 15 دقیقه و زمان پخت آن نیز 15 دقیقه است.

مواد لازم برای 4- 3 نفر:

قارچ: یک پیمانه، خرد شود

بروکلی: 2 پیمانه، خرد شود

آب مرغ: 2- 1.5 پیمانه

خامه:‌ نصف پیمانه

کره: یک قاشق غذاخوری

روغن زیتون: ‌یک قاشق غذاخوری

نمک و فلفل به اندازه لازم

طرز تهیه:

• کره را درون یک تابه ذوب کنید.

قارچ‌ها را به تابه اضافه کرده و به مدت 10 دقیقه آن‌ها را تفت دهید.

• همزمان با این کار، آب مرغ را درون یک قابلمه جوش آورید و بروکلی‌ها را همراه با مقداری نمک و فلفل درون آن به مدت 10- 5 دقیقه بپزید تا نرم شوند

• کمی صبر کنید تا سوپ مقداری خنک شود سپس قارچ‌ها را به قابلمه اضافه کنید.

• محتوای قابلمه را درون یک دستگاه غذاساز به صورت پوره درآورید.

• پوره سوپ را درون قابلمه برگردانده و خامه را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید.

• سوپ را بچشید و چاشنی آن را تنظیم کنید.

زردآلو و خواص آن

زردآلو و خواص مفید آن


زردآلو یک منبع بسیار خوب از ویتامین A و کاروتن ها است. کالری کمی دارد اما منبع غنی ای از فیبرهای رژیمی، ویتامین ها و املاح معدنی است. به بینایی بهتر کمک می کند و از بدن در برابر ابتلا به انواع سرطان ها محافظت می کند.


زردآلو

یک زردآلوی خنک، خوش مزه و طلایی - نارنجی رنگ در فصول گرم سال قلب را به لرزه می اندازد و کمتر کسی است که بتواند در برابر آن مقاومت کند.

زردآلو از نظر گیاه شناسی متعلق به خانواده ی روزاسه یا گل سرخیان است. اغلب زردآلوها از نظر اندازه یکسان هستند و چیزی در حدود 4 تا 5 سانتی متر قطر دارند و وزن شان حدود 35 گرم است. از نظر ساختاری، کروی شکل است و دارای یک هسته ی مرکزی است که گوشت میوه آن را فرا گرفته است و دانه توسط یک پوسته ی سفت و سخت محصور شده است.

زردآلوی تازه و رسیده و پر آب، طعم شیرینی شبیه آلوی برقانی دارد. میزان مواد مغذی در میوه هایی که توسط آفتاب به طور طبیعی خشک شده اند از آن هایی که تازه هستند بیشتر است البته طبیعی است که میزان ویتامین C در آن ها کاهش یافته است.

دانه ها نیز خوراکی هستند و طعمی شبیه مزه ی بادام دارند. اما دقت داشته باشید که مصرف 2 عدد از آن در روز کافی است. هسته هایی که تلخ هستند دارای سیانور می باشند و موجب مسمومیت و حتی افراط در آن موجب مرگ می شود.

از هسته ی زردآلو روغنی گرفته می شود که آن نیز برای اهداف خوراکی استفاده می شود.

زردآلو

فواید زردآلو

زردآلوهای تازه، کالری کمی دارند اما منبع غنی ای از فیبرهای رژیمی، ویتامین ها و املاح معدنی هستند.

* این میوه سرشار از فیتوکمیکال هایی است که موجب بهبود وضعیت سلامتی افراد می شود.

این فیتو کمیکال ها به پیشگیری از بیماری های قلبی کمک می کنند، LDL (کلسترول بد خون) را کاهش می دهند و نقش حفاظتی در برابر سرطان ها دارند.

* زردآلو یک منبع بسیار خوب از ویتامین A و کاروتن ها است. هر دو مورد ذکر شده دارای نقش آنتی اکسیدانی هستند و برای بینایی لازم و ضروری هستند.

ویتامین A همچنین برای حفظ سلامت غشای مخاطی و پوست لازم است. مصرف میوه های طبیعی غنی از کاروتن به حفاظت بدن در برابر سرطان های ریه و حفره ی دهانی کمک می کند.

* زردآلوهای تازه حاوی ویتامین C و دیگر آنتی اکسیدان طبیعی هستند. ویتامین C به افزایش مقاومت بدن در برابر عفونت ها (میکروبی و ویروسی و...) و پاکسازی رادیکال های آزاد اکسیژن مضر کمک می کند.

* این میوه همچنین منبع خوبی از مواد معدنی مانند پتاسیم، آهن ، روی ، کلسیم و منگنز می باشد. پتاسیم یک ماده ی معدنی برای سلامت قلب می باشد. در واقع این عنصر یک جزء مهم سلول ها و مایعات بدن می باشد که به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک می کند.

وجود آهن و ویتامین C در این میوه آن را انتخاب خوبی برای افراد مبتلا به کم خونی می سازد.

همان طور که در بالا ذکر شد زردآلو حاوی آنتی اکسیدان بالایی است. بیشترین میزان آنتی اکسیدان آن متعلق به فلاونوئید پلی فنولیک مانند لوتئین، زآگزانتین و بتاکریپتو گزانتین ها می باشد؛ مجموعه ی این ها موجب حفاظت بیشتر سلول ها در برابر رادیکال های آزاد اکسیژن که دلیل پیری، سرطان ها و بیماری های مختلف می باشند، می شود.

زآگزانتین، کاروتنوئیدی است که به طور انتخابی توسط سلول های شبکیه ای "لکه ی زرد" در چشم جذب می شود. بنابراین مصرف میوه هایی مانند زردآلو که غنی از زآگزانتین هستند به حفاظت چشم ها در برابر بیماری ماکولار وابسته به سن(AMRD)، مخصوصاً در افراد سالمند کمک می کند.

جدول زیر مواد مغذی موجد در 100 گرم زردآلوی تازه را نشان می دهد:


کلیات

مقدار

  

درصد RDA

انرژی

50 Kcal

2.5%

کربوهیدرات ها

 g11

8.5%

 پروتئین

 1.4 g

2.5%

چربی کل

0.4 g

1%

کلسترول

 0 mg

0%

فیبر غذایی

2 g

5%

ویتامین ها 




فولات

 9 mcg

 2%

نیاسین

0.600 mg

4%

پانتوتنیک اسید

0.240 mg

5%

 پیریدوکسین

 0.054 mg

5%

ریبوفلاوین

 0.040 mg

3%

تیامین

 0.030 mg

2.5%

ویتامین A

 1926 IU

64%

ویتامین c

 10 mg

11%

ویتامینٍٍ E

0mg

0%

ویتامین K

3.3 mcg

3%

الکترولیت ها 




سدیم

1 mg

0%

پتاسیم

 259 mg

5.5%

مواد معدنی 




کلسیم

 13 mg

1.3%

آهن

 0.39 mg

5%

منیزیم

10 mg

2.5%

منگنز

0.077 mg

3%

فسفر

23 mg

3%

روی

0.2 mg

2%

فیتونوترینت ها 



آلفا کاروتن

19 mcg


--

بتا کاروتن

1094 mcg


--

بتاکریپتوگزانتین

    104 mcg


--

لوتئین زآگزانتین

89 mcg


--


زردآلو

خرید و نگهداری زردآلو

زمان برداشت زردآلو معمولاً از اواسط اردیبهشت تا اواسط شهریور می باشد. میوه هایی را خریداری نمایید که دارای رنگ نارنجی - طلایی و دارای مزه ای خوب و بویی مطبوع و کمی سفت باشند و با فشار شست کمی فرو روند.

از خریداری زردآلوهایی که دارای رنگ زرد کم رنگ هستند و خیلی زود چیده شده اند پرهیز کنید.

زردآلوهای رسیده خوش مزه هستند و باید با احتیاط حمل شوند. آن ها را در یخچال در قسمت جا تخم مرغی نگهداری نمایید و تا حد امکان آن ها را سریع مصرف نمایید.

 

روش های آماده سازی

میوه های تازه را با آب سرد و با ملایمت بشویید و خیلی آرام آن را با یک پارچه ی نرم خشک نمایید.

* زردآلوهای رسیده را به طور کامل با پوست آن بخورید تا بیشترین فایده را از آن ببرید.

* تکه های خرد شده ی زردآلو را می توانید به سالادهای تان اضافه نمایید.

* زردآلوها همچنین برای تهیه مربا، شربت و ژله استفاده می شود.

* میوه هایی که در آفتاب به طور طبیعی خشک شده اند مانند کشمش می توانند در غذاهای مختلف استفاده شوند.

زردآلو

نکته ی قابل توجه

زردآلوهای خشک شده اغلب با سولفیت ها عمل آوری می شوند تا عمر طولانی تری داشته باشند و در برابر اکسیداسیون و بی رنگ شدن در طی خشک شدن مقاومت بیشتری داشته باشند مانند آن چه برای دیگر میوه های خشک مانند انجیر نیز اتفاق می افتد.

سولفیت که رنگ نارنجی روشن زردآلو را در طی فرایند خشک شدن تثبیت می کند موجب ایجاد حالت های حاد تنفسی در برخی افراد حساس مبتلا به آسم می شود. بنابراین افراد حساس به سولفیت می توانند در عوض از میوه های خشک بدون سولفور که قهوه ای رنگ هستند استفاده نمایند.

بخور نخورهای فصل امتحانات

بخور نخورهای فصل امتحانات


نحوه ی تغذیه، ساعت‌ های صرف غذا و کیفیت برنامه غذایی از عوامل مهمی است که می ‌تواند در موفقیت یا عدم موفقیت در امتحانات موثر باشد.


امتحان

توجه به تغذیه ی دانش ‌آموزان، قبل از امتحان دارای اهمیت خاصی است. یکی از آرزوهای بزرگ هر محصلی(اعم از دانش‌آموز یا دانشجو) موفقیت در امتحانات است.

 

البته کسب موفقیت در کنکور بیش از امتحانی برای یک دانش ‌آموز سختکوش خوشحال‌ کننده است بنابراین شما که به روز کنکور نزدیک ‌تر می‌ شوید باید بدانید که یکی از مهم‌ ترین و موثرترین عوامل موفقیت تغذیه کافی، متنوع و صحیح در این دوران است.

 

مواد غذایی مفید برای قبل از امتحان

غذاهای چرب، خیلی شیرین و... مناسب عملکرد مغز نیستند. بنابراین قبل از شروع امتحان دانش آموزان باید از وعده‌های غذایی سبک و مقوی بهره ببرند.

 

در این جا لیستی از برخی غذاهای مفید برای تقویت مغز را تهیه کرده‌ایم که بهتر است دانش‌آموز قبل از رفتن به سر جلسه امتحان آن‌ ها را بخورد تا در زمان امتحان تمرکز بیشتری داشته باشد:

  

شکلات تیره

این نوع شکلات با داشتن کافئین و آنتی ‌اکسیدان فراوان،‌ ماده ی غذایی خوبی برای تقویت مغز محسوب می ‌شود.

علاوه برآن به علت افزایش سرتونین در مغز باعث ایجاد احساس شادی، آرامش و اطمینان در دانش ‌آموز نیز می ‌شود.

 

تخم‌ مرغ

تخم‌ مرغ‌ ها سرشار از چربی ‌های خوب و پروتئین هستند و باعث فعال شدن مغز دانش ‌آموز، حتی پس از امتحان می‌ شوند.

 

قهوه

این نوشیدنی نه تنها انرژی را افزایش می‌ دهد بلکه نوشیدن نوع خوب آن باعث می ‌شود توانایی ‌های حافظه کوتاه مدت دانش‌آموز تقویت شود.

از عوارض بارز افت قند خون، کاهش تمرکز و حافظه در جلسات امتحان است

سالموناگر چه ممکن است هنگام صبح، میلی به خوردن ماهی نداشته باشید ولی بهتر است از خواص مفید آن برای تقویت مغز غافل نشوید. آن ‌ها دارای اسیدهای چرب امگا 3 هستند که برای ساخت بافت مغز، ضروری هستند و احتمال بروز آلزایمر را کاهش می ‌دهند.

 

بلوبری (قره‌ قاط)

بلوبری یکی از بهترین غذاها برای تقویت مغز، محسوب می ‌شود. طبق بررسی‌ های انجام شده، بلوبری‌ ها،‌ احتمال بروز آلزایمر را کاهش داده و مهارت ‌های حرکتی را افزایش می ‌دهند.

 

خطاهای تغـذیه در فصل امتحانات

بهتر است در فصل امتحانات به 3 آفت مهم تغذیه ‌ای که سلامت شما را در این ایام تهدید می ‌کنند و موجب اختلال در موفقیت ‌‌تان می ‌شوند، اشاره کنیم. این آفات از رژیم لاغری گرفته تا نخوردن صبحانه هر یک اثراتی دارند که در ادامه به آن ها پرداخته ‌ایم.

 

1- پیروی از رژیم‌ های لاغری غلط

بسیاری از نوجوانان به خصوص دختران نوجوان یا دختران در سنین ابتدای جوانی، برای پیشگیری از افزایش وزن و چاقی، از رژیم‌ های لاغری خودسرانه یا تحت نظر افراد غیرمتخصص استفاده می ‌کنند. با توجه به این که این قبیل رژیم‌ ها معمولا فاقد ارزش تغذیه‌ ای بالا برای تامین نیاز‌های تغذیه‌ ای یک نوجوان هستند، می ‌توانند عواقب زیان ‌آور و ناگوار فراوانی در برداشته باشند. از جمله لطمه زدن به رشد، کاهش قدرت ایمنی و آسیب ‌پذیرشدن در برابر بیماری‌ ها و بسیاری اختلالات دیگر.

یکی از مهم ‌ترین عوارض این قبیل رژیم ‌ها، اختلال در عملکرد سیستم عصبی است. سلول‌ های عصبی برای این که بتوانند فعالیت ‌های طبیعی خود را انجام دهند، به انرژی و مواد مغذی کافی نیاز دارند. این نیاز‌ باید از طریق مصرف مواد غذایی تامین شود.

نحوه ی تغذیه، ساعت‌ های صرف غذا و کیفیت برنامه غذایی از عوامل مهمی است که می ‌تواند در موفقیت یا عدم موفقیت در امتحانات موثر باشد

رژیم ‌های لاغری نامناسب و غلط، فاقد انرژی و مواد مغذی کافی است و قادر به تامین احتیاجات فرد نخواهد بود و نتیجه آن کاهش قدرت یادگیری، تمرکز و حافظه است و منجر به افت تحصیلی و به خصوص عدم موفقیت در امتحانات می‌ شود. بنابراین توصیه می‌ شود که در این ایام از حذف بی ‌مورد هر یک از گروه‌ های غذایی جداً خودداری کنید.

 

2- نخوردن صبحانه

یکی از مهم‌ ترین عوامل موثر بر فعالیت سیستم عصبی، تنظیم قند خون در محدوده طبیعی است. کاهش قند خون و پایین ‌تر آمدن آن از حد طبیعی می‌ تواند موجب کاهش عملکرد سلول‌ های عصبی شود. بدن انسان نمی ‌تواند کربوهیدرات ‌ها را به مدت طولانی در خود ذخیره کند و فقط به مدت چند ساعت قادر به ذخیره آن است بنابراین نخوردن صبحانه باعث نرسیدن انرژی کافی به سلول‌ های عصبی و نیز کاهش قند خون می ‌شود.

از عوارض بارز افت قند خون، کاهش تمرکز و حافظه در جلسات امتحان است.

بنابراین قبل ازامتحان، خوردن یک وعده صبحانه متشکل از یک عدد تخم مرغ آب ‌پز به همراه چند برش گوجه فرنگی تازه و نان سنگک یا نان، پنیر و گردو به همراه یک لیوان شیر می ‌تواند انرژی مورد نیازتان را در این روزهای حساس تامین کند.

 

3- جانشین کردن شیرینی و شکلات به جای مواد نشاسته ‌ای

بسیاری از دانش‌ آموزان و دانشجویان در فصل امتحان ‌ها به خاطر صرفه‌ جویی در وقت به جای مصرف صبحانه یا سایر وعده‌ های غذایی اصلی به مصرف شیرینی و چای اکتفا می ‌کنند و در واقع شیرینی را جانشین نان، برنج، سیب‌ زمینی، ماکارونی و سایر مواد نشاسته ‌ای می ‌کنند.

شیرینی و موادی که در تهیه آن ها از قند و شکر استفاده شده در دستگاه گوارش به سرعت جذب خون می ‌شوند، بنابراین قند خون افزایش می ‌یابد و شخص احساس سیری می ‌کند. پس از مدت زمان کوتاهی، انسولین ترشح می‌ شود و قند خون را کاهش می‌ دهد و چون مواد غذایی دیگری که قند خون را به حالت متعادل نگه می‌ دارد مصرف نمی ‌شود بنابراین عارضه هیپوگلیسمی یا افت قندخون بروز می ‌کند که این عارضه اثر مستقیمی بر تمرکز، حافظه و قدرت یادگیری دارد (به اضافه عوارض نامطلوب دیگری که ایجاد می ‌کند). در حالی که مواد نشاسته‌ ای، قند خود را به تدریج وارد خون می ‌کنند و به این ترتیب قند خون در حالت متعادل باقی می ‌ماند. به ‌خصوص اگر این گروه با انواع سبزی ‌های فصل و تازه همراه شوند و میوه‌ ها نیز در میان وعده‌ ها به مصرف برسند دیگر نباید نگران کمبود انرژی و حضور ذهن بود.

لازم به یادآوری است که خوردن انواع مغزها(در صورتی که شور نباشند) و میوه‌ های خشک نیز در میان وعده ‌ها می ‌توانند به ثابت ماندن قند خون کمک کنند.

به این ترتیب نحوه ی تغذیه، ساعت‌ های صرف غذا و کیفیت برنامه غذایی از عوامل مهمی است که می ‌تواند در موفقیت یا عدم موفقیت در امتحانات موثر باشد. بنابراین محصلان و دانشجویان عزیز لازم است با شناخت آفات تغذیه ‌ای موفقیت در امتحانات، از این عوامل بپرهیزند.