پنج شنبه, 07 ارديبهشت 1396 21:25

جستجو در شبکه گسترده

تغذیه و آشپزی

غذاهایی که شما با آن عصبانی می‌ شوید را بشناسید!

جالب است بدانید که ممکن است شما با خوردن برخی غذاها احساس لذت کنید درحالی‌که تأثیر واقعی نهایی آن‌ها بر خلق خوی شما، ایجاد عصبانیت و یا افسردگی باشد.

غذاهایی که شما با آن عصبانی می‌ شوید

در این مقاله می‌خواهیم حقیقت جالبی را به شما بگوییم: غذاهایی که شما آن‌ها را دوست دارید می‌تواند تأثیر کاملا برعکس بر خلق و خوی شما بگذارند. در واقع ممکن است شما با خوردن آن‌ها احساس لذت کنید درحالی‌که تأثیر واقعی نهایی آن‌ها بر خلق خوی شما، ایجاد عصبانیت و یا افسردگی باشد.

همه‌ی ما از عوامل استرس‌زایی که هر روز و هر ساعت اعصاب و روان ما را تحریک می‌کنند آگاهیم. در این زمینه برخی غذاها هم تصمیم به عصبانی کردن ما گرفته‌اند. در واقع مصرف این غذاها شما را نسبت به تأثیرات این عوامل استرس‌زا تحریک‌پذیرتر می‌کند. بنابراین شما در اثر کوچک‌ترین تحریک از کوره در می‌روید. پس غذاها این‌گونه شما را غمگین، بدخلق و عصبانی می‌کنند. هیچ کس دوست ندارد این‌گونه کم حوصله باشد. و البته هیچ کس یک فرد تحریک‌پذیر و بی‌حوصله را دوست ندارد. بنابراین در این مقاله با هم به بررسی مهم‌ترین غذاهای تحریک‌کننده و عصبانی کننده می‌پردازیم.

چیپس سیب‌زمینی

 ممکن است خواندن این جمله یک ضربه روحی برای دوست داران سیب‌زمینی باشد، اما چیپس سیب‌زمینی متهم ردیف اول در میان غذاهای تحریک‌کننده و ایجاد عصبانیت است. این ویژگی چیپس سیب‌زمینی به خاطر سرخ شدن عمیق و کامل آن در روغن است و چربی‌های امگا 6 موجود در روغن سرخ کردنی که با ورود به بدن، مانع عملکرد صحیح چربی‌های امگا 3 می‌شود. چربی‌های امگا 3 چربی‌های متفاوتی هستند که در تنظیم خلق و خو بسیار تأثیرگذارند و باعث تحکیم رفتار می‌شوند.


chips-3


 بنابراین ممانعت از عمل و اثر آن‌ها بر بدن احتمال صبور بودن و شکیبایی را در فرد کاهش خواهد داد. پس تا جای ممکن مصرف چیپس سیب‌زمینی در رژیم غذایی روزانه خود را کاهش دهید. فراموش نکنید چیپس سیب‌زمینی با ارائه کالری بالا و البته کمترین میزان مواد مغذی به بدن شما، در ایجاد چاقی و در نهایت بیماری دیابت، فشارخون، چربی خون و ... نقش بسیار مهمی دارد.

 نوشیدنی‌های قندی کربوهیدراتی

 نوشابه‌ها و نوشیدنی‌های قندی نه تنها باعث تحریک رفتار و خلق‌وخوی فرد می‌شوند، بلکه جدا برای سلامت کلی بدن مضر است. این نوشیدنی‌ها سرشار از قندهای شیرین و نیز شیرین‌کننده‌های مصنوعی‌اند. از این رو، وقتی شما این نوشابه را می‌خورید، این حجم بالای قند در بدن به چربی تبدیل می‌شود و در نهایت تأثیر قند بر بدن را به صورت کاهش شادی و خوشحالی و تبدیل شخص به فرد عصبانی بر جای می‌گذارد. فراموش نکنید جایگزین‌های بسیاری برای این نوشابه‌ها وجود دارد. مثل چای یخ خانگی، آب میوه‌های طبیعی و خنک، و حتی آب‌های طعم دار شده با تکه‌های میوه!

شیرینی‌ها و پیراشکی‌ها

دل خوشی امروزه‌ی بسیاری از افراد برای شروع یک روز جدید، خوردن شیرینی بزرگ داخل یخچال است! بله متأسفانه شیرینی و پیراشکی نه تنها سرشار از قند و شکر و البته روغن و کالری‌اند، بلکه مصرف آن‌ها می‌تواند دلیل عصبانیت و کج خلقی باشد. ممکن است تا به حال خوردن شیرینی‌ها از عادات همیشگی شما در صبحانه باشد، اما جدا زمان آن رسیده تا مصرف آن‌ها را کاهش دهید. فراموش نکنید مصرف آن‌ها به تحریکات روزمره و عامل استرس‌زا قدرت خواهد داد تا شما را مضطرب و خشمگین کنند.


pirashki


برای شروع، بهتر است شیرینی‌های کم‌شیرین‌تر و تهیه شده از غلات کامل و سبوس‌دار را جایگزین آن‌ها کنید. این شیرینی‌ها علاوه بر داشتن قند کمتر، به دلیل وجود سبوس، با کنترل اشتها راه کمکی کاهش وزن را ارائه می‌دهد.

مارگارین

اگرچه شعارهای گسترده‌ای در تمام دنیا فریاد می‌زند که مارگارین یک روغن خوب است و هیچ ضرری برای سلامتی ندارد، اما واقعیت آن است که همین مارگارین متظاهر هم سرشار است از چربی‌های امگا 6 که تأثیر زیادی بر تغییر خلق و خو دارد. مارگارین یک غذای واقعی نیست. به همین خاطر بدن در مواجه با این ترکیب گیج می‌شود که چگونه با این همه چربی سر کند! پس چرا به جای مصرف مارگارین کره‌های گیاهی را انتخاب نکنیم؟

بادام‌زمینی‌های بسته‌بندی‌شده

 بادام‌زمینی بسته‌بندی‌شده که در تمام مغازه‌ها به فروش می‌رسد را همه می‌شناسیم. این بادام زمینی فراوری شده سرشار از سدیم، افزودنی‌های طعم‌دهنده و رایحه‌های مصنوعی است که می‌تواند با اختلالاتی نظیر مشکلات تنفسی، خس‌خس کردن سینه، میگرن و احساس سوزش و ضعف عضلانی در ارتباط باشد. در عوض بهتر است بادام‌زمینی و سایر مغزهای تازه و بدون نمک یا حداقل فراوری نشده را انتخاب کنید.


منبع: تبیان


بهترین "غذای خواب آور" دنیا را بشناسید!

دانشمندان برخی از انواع پرونئین های حیوانی را دارای خواص منحصر به فرد می دانند که می تواند اثرات درمانی خاصی بر روی افراد داشته باشند.

بهترین

پژوهشگران دریافتند که از میان انواع "پروتئین های حیوانی" برخی از آنها دارای اثرات ضد استرس و آرام بخشی برای افراد هستند.

گفتنی است پژوهشگران با مطالعه بر روی گروه های داوطلبان دریافتند که مصرف گوشت بوقلمون دارای اثرات آرام بخشی و خواب آوری بر روی افراد است. بررسی ها نشان می دهند در ترکیبات تشکیل دهنده گوشت بوقلمون میزان بالای "تريپتوفان" وجود دارد که سبب تشکیل "ماده شیمیایی سروتونین" در بدن می شود.


boghalamon


ماده شیمیایی سروتونین نقش بسیار تعیین کننده ای در تنظیم چرخه خواب افراد و ایجاد حس خواب آلودگی در آنها دارد.

پژوهشگران مصرف گوشت بوقلمون به میزان استاندارد را به افرادی که دچار بی خوابی هستند و یا به دلیل سفر دچار بر هم خوردن ساعت بیولوژیک بدن شده اند در وعده غذایی شام توصیه می کنند.

 در عین حال پژوهشگران توصیه می کنند افراد گوشت بوقلمون را به صورت کبابی و یا آب پز مصرف کنند و تا امکان از سرخ کردن آن خودداری نمایند تا خطر کمتری متوجه سلامت "قلب" آنها شود.


 منبع: باشگاه خبرنگاران


7 غذای جوان کننده را می شناسید؟!

مجموعه تصاویر زیر هفت غذایی را نشان می‌دهد که منجر به جوانی شما می‌شود.

 

 ۷ غذای جوان کننده را می شناسید؟

 

 

۷ غذای جوان کننده را می شناسید؟

 

 

 ۷ غذای جوان کننده را می شناسید؟

 

 

۷ غذای جوان کننده را می شناسید؟

 

 

۷ غذای جوان کننده را می شناسید؟

 

 

 ۷ غذای جوان کننده را می شناسید؟

 

 

 ۷ غذای جوان کننده را می شناسید؟

 

کسب آرامش با این خوردنی ها

مصرف غذاهایی که به آرامش بدن کمک کرده و همچنین مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین می‌ کنند بهترین انتخاب برای کاهش استرس و اضطراب هستند.


shadi


در طول مدت مواجه با استرس و اضطراب شدید، سیستم هورمونی بدن هورمون ‌های استرس (اپی نفرین، نور اپی نفرین، یک هورمون استروئیدی و آدرنالین) را ترشح می‌ کند. این هورمون‌ ها که هورمون‌ های جنگ و گریز نیز نامیده می ‌شوند بدن را برای واکنش‌ های سریع و قوی آماده می‌ کنند. افزایش فشارخون، افزایش ضربان قلب و سرعت تنفس و نیز قدرت انقباض شدید و سریع از تأثیرات سیستمیک این هورمون ‌ها در زمان استرس است.

استرس موجب آزاد سازی قند گلوکز از کبد می ‌گردد و در نتیجه با افزایش قند خون تغذیه سلول‌ ها به منظور تولید سریع ‌تر انرژی تامین می ‌شود. این ارائه شدید مواد غذایی به سلول ‌ها تهی سازی ذخایر غذایی بدن را به دنبال دارد و این تخلیه منجر به خستگی شدید و عملکرد ضعیف ‌تر سیستم ایمنی می ‌گردد. از این رو مصرف غذاهایی که به آرامش بدن کمک کرده و همچنین مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین می‌ کنند بهترین انتخاب برای کاهش استرس و اضطراب هستند.

کربوهیدرات‌ های پیچیده

غلات کامل و نشاسته، مانند نان کامل، حبوبات، ماکارونی، سیب ‌زمینی و برنج قهوه‌ای، دارای تریپتوفان زیادی هستند. تریپتوفان اسیدآمینه‌ی مهمی است که در مغز به سروتونین که انتقال‌ دهنده عصبی شادی ‌آور است تبدیل می ‌شود. در واقع سروتونین در میان انتقال ‌دهنده‌ های عصبی مهم‌ترین انتقال ‌دهنده‌ای است که منجر به احساس آرامش و قوت قلب می‌ گردد. سایر غذاهای پر کربوهیدرات نظیر میوه‌ها (مانند سیب، موز و خربزه) و نیز سبزی‌ های نشاسته‌ای (مانند سیب ‌زمینی شیرین، ذرت، هویج، بروکلی و نیز گوجه‌ فرنگی) از این ویژگی برخوردارند.

ماهی و غذاهای دریایی

ماهی و غذاهای دریایی مقادیر زیادی از پروتئین را به بدن ما می ‌رسانند که باعث تقویت عملکرد مغزی، تامین انرژی و تنظیم فشار خون می‌ گردد. ماهی و غذاهای دریایی همچنین غنی از تریپتوفان و در نتیجه سروتونین هستند. محققان دریافته‌اند که مصرف غذاهای غنی از تریپتوفان بهترین توصیه رژیمی برای کاهش استرس و اضطراب خواهد بود. از غذاهای غنی از نظر تریپتوفان می‌توان به میگو، ماهی تن، ماهی هالی بورت، سالمون و ساردین اشاره کرد. ماهی ‌های چرب نظیر سالمون علاوه بر تریپتوفان، اسیدهای چرب امگا3 را به بدن می ‌رسانند. امگا 3 چربی بسیار مفیدی است که بهبود و افزایش عملکرد مغزی از مزایای منحصر به ‌فرد آن است.

 مواد معدنی برای آرامش عضلات

منیزیم و کلسیم برای انقباض و انبساط ماهیچه ‌ها و نیز تحریک اعصاب ضروری‌اند. همراهی پتاسیم با منیزیم و کلسیم بر کاهش فشار خون می ‌تواند تأثیر درمانی داشته باشد. اگر چه مصرف تنهای مکمل ‌های هر یک از این مواد معدنی می ‌تواند فشار خون بیمارگونه را کاهش دهد. استرس مزمن دفع منیزیم از بدن را افزایش می‌ دهند و این دفع منیزیم موجب استرس و اضطراب بیشتر، کرامپ ‌های عضلانی و نیز سردرد و میگرن می‌ گردد. به همین دلیل مصرف غذاهای غنی از این مواد معدنی یعنی کلسیم، منیزیم و پتاسیم، مانند سبزیجات برگ سبز، غلات کامل، نخودها، مغزها، لوبیاها و دانه ‌های خشک شده، محصولات لبنی، آب میوه ‌های غنی ‌شده با کلسیم و پتاسیم، و نیز میوه ‌های تازه می ‌تواند نقش موثری در کاهش استرس و اضطراب داشته باشد.

 

ویتامین ‌ها برای کنترل استرس

ویتامین های گروه b

نیاز بدن به تمام ویتامین ‌های گروه B در هنگام استرس افزایش می ‌یابد. ویتامین B6 مخصوصاً برای سلامت سیستم ایمنی و عملکرد عصبی اهمیت دارد. به علاوه ویتامین B6 آزاد شدن دوپامین که یک انتقال ‌دهنده عصبی مهم در مغز است را افزایش می ‌دهد. آزاد شدن دوپامین مانند سروتونین تأثیرات شادی‌آور و احساس آرامش را برای فرد ایجاد می ‌کند. اسیدفولیک که منابع غذایی فولات نیز نامیده می ‌شود یک نوع ویتامین B است که سطح سروتونین را در بدن افزایش می ‌دهد. از جمله مواد غذایی غنی از B6 و فولات می‌ توان به حبوبات، موز، مغزها، ماهی، سبزیجات برگ سبز و نیز ماکیان اشاره کرد.

نوشیدنی‌ ها آرامش ‌دهنده

برای آرامش و کاهش استرس نوشیدنی‌ های بدون کافئین را جایگزین چای و قهوه نمایید. کافئین که در نوشابه‌ های کولا و نیز شکلات به میزان زیادی وجود دارد، به عنوان یک تحریک‌ کننده عصبی عمل می ‌کند. نوشیدنی‌ های گیاهی بدون کافئین، می ‌تواند بهترین انتخاب برای کاهش استرس باشند چرا که برخی گیاهان استعداد تسکین و آرامش ‌بخشی را دارا می ‌باشند. برای این منظور می ‌توانید نوشیدنی‌ های بابونه، گیاه ساعت، رزماری و سنبل‌الطیب را امتحان کنید. بابونه گیاه بسیار مفید و البته منحصر به‌ فردی است که به عنوان آرامش ‌دهنده طبیعی برای اعصاب و نیز مشکلات معدی شناخته شده است.

شیر:  منبع غنی از تریپتوفان است که همان طور که گفتیم به سروتونین در بدن تبدیل می ‌شود. شیر همچنین منبع منحصر به ‌فرد کلسیم است و همان طور که اشاره کردیم تأثیر مهمی در کاهش استرس، انقباضات عضلانی و نیز کاهش فشار خون دارد. بنابراین شیر واقعاً میان ‌وعده‌ی بسیار مناسبی برای کاهش استرس و کسب آرامش می ‌باشد.

ورزش:

جدا از اثر مفید تحرک در رهایی از استرس و اضطراب، فعالیت ورزشی برای اثر بهتر مسکن ها و آزاد سازی فشار بسیار مفید است. فقط 30 دقیقه ورزش فشار روی اعصاب را کاهش می دهد و احساس اعتماد به نفس را افزایش می دهد.

 نیکوتین:

 نیکوتین از کافئین قوی تر است و با اختلال در تنفس و افزایش کار قلب ضرر زیادی به بدن می رساند. منبع آن سیگار است که منجر به کاهش تحمل می شود. افراد سیگاری نسبت به غیر سیگاری ها مضطرب تر هستند. علاوه بر بدن ناسالم، میزان مطابقت با محیط اطراف را کاهش می دهد و با اتلاف مواد مغذی بدن، اثر کمبود ریز مغذی ها را در اضطراب و استرس دو چندان می کند.

عادات غذایی استرس زا :

 تند غذا خوردن

 نجویدن لقمه ها(15 تا 20 مرتبه)

زیاد غذا خوردن

 خوردن آب فراوان و سایر مایعات با غذا


منبع: تبیان


دایره المعارف تخمه

تخمه همراه ما در خیلی از لحظه های خوب زندگی مان است؛ اما آیا این خوراکی تمام ایرانی، ارزش غذایی هم دارد و کدام نوعش سالم تر است؟


tokhme


مثل دیزی، مثل قرمه سبزی و فسنجان و قیمه، مثل کله پاچه، مثل ته دیگ، مثل خیلی دیگر از خوراکی هایی که فقط در ایران می توانید آنهار ا پیدا کنید، تخمه هم یک «هله هوله» کاملا ایرانی است و در هیچ جای دیگر دنیا با این وسعت و تنوع مصرف نمی شود. تخمه، همدم لحظه های شیرین ماست؛ از سفر و پیک نیک گرفته تا تماشای فوتبال و دورهمی های دوستانه اما هیچ وقت به نوع تخمه، میزان کالری و تفاوت بین این تخمه ها به لحاظ کیفیت تغذیه ای فکر و دقت کرده اید؟ اگر همراه خوبی باشید، می خواهیم درباره همین موضوع یعنی انواع تخمه ها، ویژگی های تغذیه ای و بعضی نکات مرتبط با مراسم تخمه خوردن صحبت کنیم.

تخمه هندوانه

مسافری از روم

 
tokhme hendavane
 


هندوانه پیش از میلاد مسیح در کشورهای حوزه مدیترانه کاشته می شده و در مناطقی مانند صحرای کالاهاری در آفریقای جنوبی نیز به صورت وحشی می روییده است. نسل هندوانه های ایرانی متعلق به کشور هند است. دانه های آن نیز براساس نوع هندوانه رنگ های مختلفی شامل زرد، سیاه و قرمز دارند اما برای تهیه تخمه از نوع سیاه آن استفاده می کنند؛ همان نوعی که در هندوانه های قرمز وجود دارد. شاید برایتان جالب باشد در اشعار شاعران هم از هندوانه صحبت شده است! اشعار «ویرژیل» نشان می دهد رومیان قدیم هندوانه را می شناختند. برای آنکه یکی از صاحبان مسافرخانه در روم قدیم مسافری را به ماندن در مسافرخانه اش ترغیب کند، همه انواع میوه ها را به او نشان می داد. مسافر جذب هیچ کدام نمی شد تا اینکه هندوانه نظرش را جلب می کرد و مدتی را به دلیل خوردن هندوانه در آن مسافرخانه اقامت می کرد. البته در مورد اینکه از کی خوردن تخمه هندوانه به صورت بوداده رایج شده، اطلاعاتی در دست نیست.

ویژگی های شخصیتی

تخمه ژاپنی همان تخمه هندوانه است که به شکل باکلاسی تهیه می شود. برای تهیه آن روناس، گلپر، آبلیمو و نمک را با تخمه هندوانه مخلوط کرده، آن را با این مواد بود می دهند. بنابراین با دانستن ویژگی های تغذیه ای تخم هندوانه با یک تیر دو نشان زده ایم.

مثل گوشت!: یکی از منابع پروتئین، دانه هندوانه است. این دانه حاوی اسیدهای آمینه ضروری است. اسیدهای آمینه برای حفظ سلامت ماهیچه ها، تنظیم ترشح آنزیم ها و کمک به انتقال ریزمغذی ها به داخل سلول ها ضروری هستند. مصرف روزانه 34 گرم تخمه آفتابگردان 14 درصد از پروتئین مورد نیاز بدن را تامین می کند.

دوست پوست:
زینک (روی) باعث تنظیم سوخت و ساز بدن می شود. علاوه بر اینکه در ساختمان پروتئین ها نقش حیاتی دارد. دستگاه بویایی و سیستم ایمنی نیز برای عملکرد بهتر خود نیاز به زینک دارند. از طرفی یکی از نشانه های ریزش موی سر کمبود روی است. اسهال طولانی مدت، مشکلات بینایی و پوستی و بی میلی جنسی می تواند از نشانه های کمبود روی باشد. زنان روزانه به 8 میلی گرم و در دوران بارداری به 12 میلی گرم روی نیاز دارند. هر 100 گرم تخمه هندوانه حاوی 10 میلی گرم روی است.

تخمه آهنی!: یکی از راهکارهای جلوگیری از ابتلا به کم خونی، دریافت میزان کافی آهن است. این دانه یکی از منابع سرشار از آهن است. کمبود آهن زمینه ساز ابتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن است. میزان نیاز روزانه به آهن در زنان 19 تا 50 سال برابر با 18 میلی گرم و در دوران بارداری 27 میلی گرم است. یکی از منابع دریافت آهن، تخمه هندوانه است.

چرب اما سالم: یکی از منابع مهم دریافت چربی غیراشباع، تخمه هندوانه است. این دانه سرشار از چربی غیراشباع و مفید است. این چربی برای همه بافت های بدن و غشای سلول ها مفید بوده و مصرف آن باعث کاهش میزان چربی بد خون می شود. این دانه حاوی 78 درصد چربی غیراشباع است.

ترکیبات مغذی موجود در 100 گرم تخمه هندوانه

ترکیب غذایی    مقدار

  • پروتئین    31 گرم
  • سدیم    107 میلی گرم
  • هیدرات کربن کل    17 گرم
  • چربی کل    51 گرم
  • کلسترول بد    صفر

  • هر 100 گرم مغز تخمه هندوانه حاوی 570 کیلوکالری انرژی است

 


تمخه ژاپنی

زاده دماوند

اسم تخمه که می آید، اول از همه تخمه ژاپنی جلوی چشممان رژه می رود؛ تخمه باکلاسی که اغلب در آجیل چشممان به دیدنش روشن می شودو حالا هم هر کیلوی آن خداتومان است!


tokhme zaponi


محل تولد

اصل اسم تخمه ژاپنی، تخمه «جابانی» است. دلیل آن هم تولد این تخمه در روستای «جابان» است. فکر کنم دنبال این روستا در مناطق اطراف ژاپن، کره و ... می گردید اما راه دوری نروید. روستای جابان مکانی است که شاه اسماعیل صفوی با فرخ یسار جنگ کرده است. این روستا در غرب روستای کرمانج نشین سربندان دماوند واقع است. محل دقیق آن سه راهی دماوند – فیروزکوه – تهران است. مردم این منطقه به زبان کردی کرمانجی صحبت می کنند. نسل آنها به کرمانج های قوچان قدیم بازمی گردد. تخمه ژاپنی که اصل اسم آن همین «جابانی» است، متعلق به همین روستاست. اسم این تخمه اول به «جابونی» و سپس برای آنکه راحت تر تلفظ شود به «ژاپنی» تغییر نام پیدا کرده است. دیدید نیازی نبود به ژاپن و روستاهای آن سر بزنید! این تخمه از پرطرفدارترین تخمه ها برای مردم ماست. در حال حاضر این تخمه فقط در این روستا تهیه نشده و تقریبا در همه شهرهای کشورمان تهیه می شود.

ویژگی های شخصیتی

اشاره کردیم که تخمه ژاپنی همان تخمه هندوانه است که اب روناس، گلپر، آبلیمو و نمک طعم دار شده و آن را اصطلاحا بو داده اند. طبیعی است که چون تخمه ژاپنی همان تخمه هندوانه است، بنابراین خواتص جدیدی برای تخم ژاپنی نمی توان گفت اما درباره این نوع تخمه می توان به چند نکته اشاره کرد:

تقلبی اش هم هست!:
برای رنگ آمیزی کردن از این گیاه استفاده می کنند. رنگ این گیاه جزو رنگ های طبیعی خوراکی است اما گاهی از این گیاه بی ضرر برای رنگ آمیزی استفاده نمی شود و به جای آن از بعضی رنگ های نامناسب غیرخوراکی استفاده می کنند؛ بنابراین حواستان باشد تخمه ژاپنی را حتما از آجیل فروشی های مطمئن بخرید.

برای فشارخونی ها ممنوع!:
میزان نمک این نوع تخمه بالاست، به همین دلیل استفاده از این تخمه می تواند زمینه ساز افزایش فشار خونش ود؛ بنابراین اگر فشار خون دارید در مصرف این نوع تخمه محتاط باشید.

چربی خون دارها مراقب باشند: بهترین شیوه مصرف این دانه ها به صورت خام است. به همین دلیل بو دادن این تخمه ها می تواند باعث افزایش میزان چربی آن شود؛ پس اگر دچار چربی خون هستید، باز هم در مصرف تخمه ژاپنی محتاط باشید.


تخمه خربزه، با طبیعت گرم

بی شناسنامه، با خاصیت!


tokhme kharboze


باز هم معلوم نیست اولین بار خوردن تخمه خربزه را چه کسی باب کرد؛ بنابراین مستقیم می رویم سراغ بررسی ویژگی های تغذیه ای تخمه خربزه.

ویژگی های شخصیتی

چشم و خربزه:
این دانه سرشار از ویتامین A است. بنابراین مصرف آن باعث حفظ سلامت چشم می شود.

پوست و خربزه: یکی از ماسک های موثر برای پوست صورت، مخلوط پودر تخمه خربزه با آب یا آبمیوه تازه است. دلیل آن هم وجود آنتی اکسیدان در تخمه خربزه است.

گوارش و خربزه: تخمه خربزه ملین است. بنابراین مصرف آن برای افرادی که مزاج سرد داشته و دائما سردیشان می شود مناسب است. پس مصرف آن برای افرادی که مزاج گرم دارند، توصیه نمی شود.

کلیه ها و خربزه: تخمه خربزه مدر است و مصرف آن برای افرادی که دچار مشکل کلیوی به ویژه سنگ دستگاه گوارش هستند، مهم است.

اعصاب و خربزه: دانه خربزه حاوی ویتامین C است و مصرفی آن مانع از ابتلا به سرماخوردگی می شود.

ترکیبات مغذی موجود در 100 گرم تخمه خربزه

ترکیب غذایی    مقدار

  • هیدرات کربن    1.2 گرم
  • پروتئین    0.2 گرم
  • کلسیم    11 میلی گرم
  • فسفر    17 میلی گرم
  • منیزیم    12 میلی گرم
  • مقدار کالری 100 گرم تخمه خربزه رابر با 35 کیلوکالری انرژی است



تخمه آفتابگردان

مزه فوتبالی!

این همان تخمه ای است که به اسم تخمه طوطی هم آن را می شناسیم؛ به این دلیل که علاوه بر ما، طوطی هم به این دانه ارادت خاصی دارد اما این اسم را هم ما برایش انتخاب می کنیم، تخمه فوتبالی. جالب است بدانید تخمه فوتبالی یکی از مغذی ترین تخمه هاست.

محل تولد

لازم به توضیح نیست که این تخمه از گل های بزرگ و رسیده آفتابگردان تهیه می شود. اولین کسانی که از این تخمه استفاده کردند، بومیانآمریکا بودند. حدود 5 هزار سال پیش برای اولین بار این تخمه توسط این بومیان استفاده شد اما بعد از آن مردم اسپانیا، محصول اصلی مزارع شان را دوباره به کشورشان بازگردانده و از آن به عنوان تخمه آفتابگردان استفاده کردند و استفاده از آن را به همسایگانشان هم آموختند. در واقع زادگاه تخمه آفتابگردان کشور اسپانیاست اما بومیان آمریک اولین بار از آن استفاده کردند. در حال حاضر بزرگترین تولیدکنندگان تخمه آفتابگردان کشورهایی چون اسپانیا، کشورهای تازه استقلال یافته، روسیه، پرو، فرانسه و چین هستند.


tokhme aftabgardon


ویژگی های شخصیتی

تخمه ضد سکته:
این دانه سرشار از ویتامین E است. این ویتامین نوعی آنتی اکسیدان است. به همین دلیل مصرف دانه آفتابگردان مانع از اکسید شدن کلسترول و تاثیر منفی آن روی قلب و رگ ها می شود. به این ترتیب کلسترول در دیواره رگ ها رسوب نکرده و خطر سکته قلبی ناشی از گرفتگی رگ ها کاهش می یابد. بهترین میزان مصرف روزانه یک فنجان است.

تخمه ضد التهاب:
این دانه منبع ویتامین E است. این ویتامین یکی از ترکیب هایی است که با عبور از سلول ها از طریق جریان خون، باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد و جلوگیری از تاثیر رادیکال های آزاد روی سلول ها و التهاب آنها می شود. این تاثیر به ویژه روی غشای سلول ها، سلول های مغز و سلول های عصبی دیده می شود. ویتامین E موجود در دانه آفتابگردان پوست را در مقابل آسیب اشعه فرابنفش و مادون قرمز خورشید محافظت می کند. به این ترتیب پوست پیر نمی شود؛ بنابراین برای آنکه پوست دچار پیری نشود، مصرف این تخمه را فراموش نکنید.

تخمه ضد سرطان: دانه آفتابگردان حاوی مقدار زیادی سلنیوم است. این عنصر باعث کنترل عملکرد DNA در حین کد برداری شده و به این ترتیب مانع از ابتلا به سرطان می شود. علاوه بر اینکه سلنیوم باعث فعال شدن عملکرد بسیاری از پروتئین ها مانند «گلوتیشن پراکسیداز» می شود. این پروتئین ها مانع از ابتلا به سرطان می شوند.

زمانی که میزان پروتئین های مفید مانند پروتئینی که به آن اشاره شد، کاهش یابد، DNA آسیب دیده و کد برداری نامناسب، آغاز ابتلا به سرطان است. مصرف این دانه به طور خاص مانع از ابتلا به بعضی از انواع سرطان ها مانند کولون، خون و پروستات می شود.

تخمه استخوان ساز: همه می دانیم مصرف کلسیم برای حفظ سلامت استخوان مهم است اما فراموش می کنیم که استخوان ها به منیزیم برای جذب بهتر کلسیم نیاز دارند. یکی از منابع مهم منیزیم، تخمه آفتابگردان است.

ترکیبات مغذی موجود در هر فنجان تخمه آفتابگردان (140 گرم)

  • ترکیب غذایی    مقدار
  • میزان چربی کل    72 گرم
  • پتاسیم    903 میلی گرم
  • سدیم    13 میلی گرم
  • هیدرات کربن    28 گرم
  • پروتئین    29 گرم
  • میزان کالری هر فنجان تخمه آفتابگردان برابر 818 کیلوکالری انرژی است.



تخمه کدو

غارنشین شهری

زادگاه کدو حلوایی یا کدوتنبل، آمریکای شمالی است. می دانید اولین بار آن را چطور کشف کردند؟

تاریخچه

7 هزار سال پیش از میلاد مسیح این گیاه توسط غارنشینان مکزیکی کشت شد. سپس به تدریج شیوه استفاده از آن را شناختند تا اینکه بالاخره وارد شهر شدند. شاید به دلیل ویژگی های تغذیه ای این گیاه است که از چند سال پیش جشن کدوتنبل برای آن برگزار می کنند اما خبری بابت اینکه اولین بار چه کسی تخمه کدو را به شکل تخمه درآورد در دست نیست!

 
tokhme kado
 


ویژگی های شخصیتی

مغز و کدو: این دانه حاوی مقدار زیادی فسفر است، بنابراین به عنوان یکی از خوراکی های اصلی مغز محسوب می شود. علاوه بر این، تخمه کدو حاوی منیزیم، مس، منگنز و آهن است.

کلسترول و کدو:
وجود ترکیباتی به نام فیتوسترول ها، باعث کاهش میزان کلسترول بد خون می شود؛ بنابراین مصرف آن برای افراد مبتلا به کلسترول بالا مفید است.

اضطراب و کدو: تخمه کدو حاوی ترکیبی به نام «ال – تریپتوفان» است. این ترکیب باعث کاهش و کنترل اضطراب و خواب آرام می شود.

سیستم عصبی و کدو: این دانه حاوی همه انواع ویتامین های خانواده B است، به همین دلیل مصرف تخمه کدو به عملکرد بهتر سیستم عصبی کمک می کند.

ماهیچه ها و کدو: در هر 100 گرم تخمه کدو، 30 گرم پروتئین وجود دارد. مصرف آن نیاز بدن به پروتئین را برطرف می کند.

کلیه و کدو: مصرف تخمه کدو از رسوب اگزالات در کلیه افرادی که سنگ های اگزالات کلسیمی دارند، جلوگیری می کند.

التهاب و کدو: این دانه حاوی مواد ضد التهاب است، بنابراین خوردن آن مانع از بروز نشانه های بیماری های التهابی مانند روماتیسم می شود.

پروستات و کدو: این تخمه، به دلیل آنتی اکسیدان و دیگر ترکیباتی که دارد، مانع از بزرگ شدن غده پروستات در مردان و سرطانی شدن آن می شود.

میزان ترکیبات مغذی هر 30 گرم تخمه کدو

  • ترکیب غذایی    مقدار
  • چربی غیر اشباع    16 گرم
  • سدیم    5 میلی گرم
  • پروتئین    9 گرم
  • هیدرات کربن    4 گرم
  • کلسترول    صفر
  • هر 30 گرم تخمه کدو 190 کیلو کالری انرژی دارد



تخمه طالبی

ایتالیایی کمیاب!


tokhme talebi


اولین بوته های طالبی در سال 1739 میلادی در کشور ایتالیا در شهری کوچک نزدیک به رم، پایتخت ایتالیا کاشته شد. نام این شهر کوچک، کاناتالوپ یا کانتالوپه بود اما محل تولد طالبی همینجا نبود. کشور ما ایران، هند و آفریقا نیز زادگاه های دیگر طالبی هستند. طالبی در ایران 5 هزار سال پیش و در کشور مصر 4 هزار سال پیش کشت شد. نخستین مردمی که از این دانه به عنوان خوراکی استفاده کردند، مردم کشور پس بودند. پس از آن ایرانی ها از تخمه طالبی به شکلی که امروز می بینیم استفاده کردند.

ویژگی های شخصیتی

شبیه پرتقال! این دانه حاوی ویتامین C است. از خاصیت های این ویتامین، اینکه باعث تقویت دیواره رگ ها می شود. به این ترتیب خطر ابتلا به سکته قلبی کاهش می یابد.

سرشار از پروتئین گیاهی:
تخمه طالبی حاوی پروتئین گیاهی است. به همین دلیل مصرف آن باعث تقویت ساختار مو و ناخن می شود.

تنظیم کننده هورمون ها: این دانه به دلیل آنکه حاوی بعضی مواد معدنی مهم مانند منگنز است، بنابراین مصرف این دانه باعث تنظیم ترشح هورمون ها می شود.

ضد سرطان: تخمه طالبی حاوی آنتی اکسیدان است، بنابراین مصرف آن مانع از ابتلا به سرطان می شود. این نکته به ویژه درباره ابتلا به سرطان دستگاه تنفسی بسیار مهم است. همچنین این دانه سرشار از فیبر است، بنابراین مصرف آن باعث عملکرد بهتر دستگاه گوارش می شود و از سرطان روده بزرگ پیشگیری می کند.

100 گرم عصاره تخم طالبی حاوی 3.6 درصد پروتئین، 2.5 درصد هیدرات کربن و 4 درصد چربی است.


درباره تخمه ها به این دو نکته دقت کنید و بعد آنهار ا بخورید:

- کالری: همه انواع تخمه ها، کالری دارند و به دلیلی چربی که دارند میزان کالری شان هم کم نیست، بنابراین در خوردن آنها باید احتیاط کرد.

- چربی مفید: این دانه ها حاوی چربی اشباع نشده هستند. به همین دلیل روغن های مفید مانند آفتابگردان را از این دانه ها می گیرند. بنابراین مصرف آنها مفید است اما باید حواسمان به میزان کالری دریافتی باشد.


اگر با پوست بخوریم چه می شود؟

بی برو برگرد وقتی بچه بودید، مشت مشت تخمه به ویژه تخمه ژاپنی را نوش جان می کردید اما خوردن تخمه با پوست چه اتفاقات ناگواری را به دنبال دارد؟

خوردن تخمه با پوست باعث ایجاد بزوار «Bezoars» در دستاه گوارش می شود. یکی از شاخص ترین دلایل آن تجمع پوست تخمه، ذرات نامناسب غذا، مو، ناخن و ... در دستگاه گوارش است. این توده ها معمولا به تدریج و با گذشت زمان ایجاد می شود. هر چند در مواردی ممکن است این توده خود به خود دفع شود اما در مواردی که باعث ایجاد انسداد می شود برای رفع آن باید توده با جراحی خارج شود. این بیماری در افرادی به این شرح نیز ممکن است بروز کند:

- عمل های جراحی که باعث تاخیر در تخلیه معده می شود.
- کوچک شدن اندازه یا کاهش ترشح طبیعی اسید معده
- ابتلا به دیابت یا افراد مبتلا به مشکلات کلیوی که بیماری آنها وارد مرحله حاد شده است.


اگر مغز تخمه های آماده را می خرید ...

چه کسی بدش می آید یکی از این بسته های شیک و باکلاس تخمه ها را همراه با یک لیوان ماءالشعیر خنک نوش جان کند؟ اما درباره این بسته های آماده به چند نکته دقت کنید:

- تاریخ تولید: طبیعی است که به تاریج انقضای این محصولات توجه می کنید، اما حواستان به تاریخ تولید باشد. به این دلیل که این خوراکی ها حاوی «چربی» هستند. هر چه از تاریخ تولید این خورکی ها بیشتر بگذرد خطر آسیب دیدن چربی ها بیشتر است. اگر حواستان نبود و بسته ای را خریدید که از زمان تولید آن مدت زیادی گذشته بود؛ بعد از باز کردن بسته به طعم و وضعیت چربی ها دقت کنید.اگر طعم تخمه برگشته بود و کمی مزه تند می داد، آن را نخورید. علاوه بر اینکه چربی ها اگر زیاد به دیواره بسته چسبیده باشند، یعنی چربی ها آسیب دیده اند؛ پس بسته را دور بریزید.

- وضعیت نگه داری: حرارت و نور باعث آسیب ترکیب های داخل بسته ها می شود. اگر وارد سوپرمارکت شدیدت و وضعیت نگهداری بسته ها خوب نبود، آنها را نخرید. بهترین شرایط نگهداری آنها در دمای تقریبا سرد و دور از نور است.

- کمی ضعیف است: در اینکه خوردن این دانه ها به این شکل خیلی لذتبخش است شکی نیست اما به دلیل حرارت، کمی از ترکیب های آن مانندویتامین E و بعضی از مواد معدنی حساس کاهش یافته یا از بین رفته است بنابراین بهتر است حوصله کنید و هر از گاهی دانه ها را به طور طبیعی مصرف کنید.

- بسته بندی: حتما به بسته بندی دقت کنید. این دانه ها باید در بسته بندی های صنعتی که رنگ آن تیره بوده و لایه داخلی بسته یک لایه بی رنگ دارد بسته بندی شده باشد. از خرید انواعی که به صورت دستی و در بسته های پلاستیکی معمولی بسته بندی شده اند خوددای کنید. این نکته درباره کنجد، شاهدانه و ... نیز باید مورد توجه قرار گیرد.


تخمه سالم نباید بو داده و شور باشد چون:

- هر چقدر فرآیندهای انجام شده روی مواد غذایی کمتر باشد، بهتر است؛ بنابراین مصرف نوع خام این تخمه ها بهتر از انواع بو داده آنها است، تخمه بو داده میزان چربی بیشرتی داشته و همین مسئله ارزش غذایی آن را کاهش می دهد.

- هر چه میزان شوری کمتر باشد، بهتر است؛ به این دلیل که مصرف مواد غذایی شور باعث افزایش میزان فشار خون می شود. این نکته به ویژه در افرادی که فشار خون بالا دارند بسیار مهم است.


منبع: مجله تندرستی